Volkswagen heeft de nieuwe Passat onthuld! Hij staat eind november in de showroom en is dankzij een reeks nieuwe snufjes weer helemaal bij de tijd. Volgend jaar volgt de plug-in hybride met 7 procent bijtelling.

Het heeft even geduurd, maar de nieuwe Volkswagen Passat is wel 100 procent nieuw. De afmetingen zijn nagenoeg gelijk, hij is ongeveer net zo lang als zijn voorganger maar de voor- en achterwielen staan wel 7,9 centimeter verder uit elkaar. Dat zorgt voor meer beenruimte achterin. De auto is verder 1,2 centimeter breder en 1,4 centimeter lager. De bagageruimte groeit met 21 liter naar 580 liter, de Variant kan nu 650 liter aan.

De Passat wordt verkrijgbaar met diverse moderne snufjes. Zo is led-hoofdverlichting verkrijgbaar in combinatie met intelligent grootlicht, waarbij tegenliggers uit de lichtbundel worden gehouden. Ook is de Passat volgestopt met actieve veiligheidssystemen, waaronder een systeem dat de auto vanzelf stopzet als er geen activiteit van de bestuurder meer wordt waargenomen. Ook nieuw zijn een automatisch aanhangwagen-manoeuvreersysteem en een 360 graden-camera.

Op het gebied van infotainment is de nieuwe Passat ook weer bij de tijd. Volkswagen biedt vijf verschillende multimediasystemen aan, waarvan twee met navigatie. Met MirrorLink is verregaande intergratie van een Android-smartphone mogelijk maar ook zonder koppeling van een telefoon heeft de bestuurder dankzij Car-Net de beschikking over live verkeers-, parkeer-, en weersinformatie. Met een WiFi-hotspot en een speciale app is het mogelijk om het gehele infotainmentsysteem vanaf een tablet te bedienen.

Het exacte motorgamma zoals dat in Nederland eruit gaat zien is nog niet bekend, maar er komen ‘diverse’ TSI- en TDI-motoren – benzine en diesel, dus - met 20 procent bijtelling. Helemaal nieuw is de 2.0 TDI biturbomotor met 240 pk vermogen 500 Nm koppel. In de tweede helft van 2015 volgt de plug-in hybride met 211 pk en 7 procent bijtelling.

De nieuwe Passat staat in november in de showroom, prijzen worden later bekend gemaakt. Op de autosalon van Parijs in oktober beleeft de auto zijn publieksbdebuut.