Volkswagen I.D. Vizzion

Een nieuwe elektrische Volkswagen met een prijs van minder dan 20.000 euro is aanstaande, dat melden betrouwbare bronnen aan persbureau Reuters. Steeds strengere milieu-eisen en het behoud van banen zijn belangrijke drijfveren om een dergelijk model aan te bieden.

Het nieuwe model belooft een compacte cross-over te worden, waarbij wij denken aan het formaat van de onlangs gepresenteerde Volkswagen T-Cross. De vanafprijs van 20.000 euro voor een dergelijke cross-over is nauwelijks hoger dan een dergelijk model met verbrandingsmotor nu kost, een dergelijke prijs zou dan ook met recht een doorbraak genoemd kunnen worden. De elektrische Volkswagen e-Golf kost nu minimaal 39.680 euro. 

Om een elektrische auto in grote getale aan te kunnen bieden slaat Volkswagen de handen ineen met batterijfabrikanten, waarbij zelfs de naam van concurrent Ford wordt genoemd. Naar verluidt is Volkswagen met Ford in gesprek en zou een alliantie gevormd kunnen worden die zich bezighoudt met elektrisch en autonoom rijden. Ook op het gebied van bedrijfswagens kan de samenwerking worden opgezocht, met name voor de Amerikaanse markt. Eind 2018 zou hierover meer bekend kunnen worden.

De focus op elektrisch rijden houdt in dat Volkswagen diverse fabrieken moet ombouwen. Hierbij worden de Duitse fabrieken in Emden, Hannover en Zwickau genoemd. Desondanks verliezen mogelijk 14.000 werknemers hun baan als gevolg van de elektrificatie, doordat elektrische auto’s eenvoudiger en sneller te bouwen zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor.

Volkswagen zelf wil niet reageren op de geruchten, waardoor we een slag om de arm moeten houden.