Het is zover: de eerste elektrisch aangedreven Volkswagens zijn productierijp. Op de IAA in Frankfurt in september presenteert het merk de e-Golf én e-Up!

Ze kwamen allebei al eens eerder voorbij, in meer of mindere mate in conceptvorm, maar Volkswagen heeft nu de definitieve productieversies van de elektrisch aangedreven e-Up! en e-Golf klaar. Ze debuteren op de autoshow van Frankfurt volgende maand.

Volkswagen heeft van beide auto’s de specificaties nog iets verbeterd in aanloop naar het productiestadium. Via twee ‘eco’ rijmodi en vier verschillende standen om de mate van remenergie-regeneratie in te stellen kan de actieradius verlengd worden.

De e-Up! beschikt over een 60 kW (82 pk) en 210 Nm krachtige elektromotor. De stadsauto heeft een rijbereik van 160 kilometer op een acculading en bereikt een topsnelheid van 130 km/u. De e-Golf doet het met een 85 kW (115) pk sterke motor, die 270 Nm koppel genereert bij 0 tpm. De elektro-Golf kan in 10,4 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren en maximaal 140 km/u rijden. Na 190 kilometer – een waarde die uiteraard puur theoretisch is – moet de hatchback aan de lader.

Update (28-08 09.50 uur)

De Nederlandse importeur heeft bekend gemaakt wanneer de auto's naar Nederland komen. De e-Up! verschijnt eind dit jaar in de showrooms, de e-Golf volgt in het voorjaar van 2014.