De primeur van deze week gaat naar de rijtest met de Hyundai ix35 op waterstof. Verder komen de onthulde Ford S-Max en C-Max aan bod. Uit Frankrijk komen twee ultrazuinige conceptcars, uit ons eigen land een heuse supercar.  

Onder de nieuwkomers van deze week zit een Nederlandse supercar, de Vencer Sarthre. De geheel nieuwe generatie Ford S-Max is op alle vlakken verbeterd: praktisch gebruik, comfort, veiligheid en aandrijving. Gefacelifte broeders C-Max en Grand C-Max krijgen een aantal nieuwigheden van de S-Max. Honda toont het Europese prototype van de nieuwe Jazz op de Parijse autoshow. Van het vlaggenschip Mulsanne introduceert Bentley de snelle Speed-versie. Modeljaar 2015 biedt bij Mercedes de verbeterde CLA-Klasse. 

Getest

Een primeur voor onze redactie: we reden en tankten de eerste waterstofauto die in Nederland op de markt komt, de Hyundai ix35 FCEV. Zonder alle nadelen maar wel met de voordelen van elektrisch rijden. We testten ook de Citroën C5 CrossTourer. Deze is verrassend genoeg vooral goed op het asfalt. 

Miljoenennota en autobelastingen

De in de miljoenennota aangekondigde herziening van belastingen - ook voor auto's per 2016 - zijn nog niet uitgewerkt. Wel zijn de aanpassingen voor 2015 in BPM, wegenbelasting en bijtelling bekend. Belangrijkste feit: hybride-kopers gaan BPM betalen. 

Hyundai ix35 FCEV

Nieuwe uitvoeringen

Dacia heeft de Dokker tot stoere Stepway aangekleed, Volvo de XC90 tot sportieve R-Design. Ook zijn er weer twee Range Rover Evoque special editions. De snelle Opel Adam S, die naast aparte looks technische aanpassingen heeft ondergaan, is algauw te bestellen. BMW introduceert onder andere nieuwe motoren voor de 2 Serie Active Tourer en Coupé. 

Interessante conceptcars

De Franse merken zullen op de autosalon van Parijs laten zien hoe ver ze zijn met de ontwikkeling van hun '2 liter auto's'. De Citroën C4 Cactus Airflow 2L drinkt daadwerkelijk 2 op 100, de Renault Eolab maakt zelfs een verbruik van 1 op 100 realiteit.