Volkswagen Golf Blue-e-motion Concept

Vandaag presenteert Volkswagen de conceptcar Golf Blue-e-motion aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De 100 procent elektrisch aangedreven auto moet in 2013 op de markt verschijnen, naast de hybride Golf.

De elektrische Golf Blue-e-motion heeft als doelgroep forensen en dienstverleners die dagelijks toekomen met een bereik van 150 km; dan moeten de lithium-ion accu’s (met een capaciteit van 26,5 kWh) namelijk weer opgeladen worden. De maximale snelheid van de auto is 140 km/u. Vanuit stilstand wordt de 100 km/u bereikt in 11,8 seconden.

Het is geen probleem om het immer beschikbare koppel van 270 Nm regelmatig aan te spreken. Volkswagen heeft de aandrijving zo ontworpen dat er altijd voldoende vermogen beschikbaar is. Je kunt met de Golf Blue-e-motion namelijk ‘coasten’ of ‘sailen’: de wagen laten ‘uitrijden’ door de voet van het ‘gas’pedaal te halen, waardoor de motor wordt losgekoppeld van de rest van de aandrijving. Tegelijkertijd wordt de batterij weer opgeladen mocht de rem worden ingedrukt.

De aandrijving is een geïntegreerd geheel. De elektromotor, versnellingsbak, het differentieel, stroomomzetters, de oplaadmodule en het energiemanagement zitten alle voorin onder de motorkap. Dat bespaart flink wat gewicht: terwijl de accu’s samen 1.545 kg wegen ligt het totaalgewicht van de conceptcar slechts 205 kg boven dat van de reguliere Golf BlueMotion TDI met DSG. De batterijen zijn verdeeld over de middentunnel, achterbank en de kofferbak. Daardoor blijft 237 liter bagageruimte over.

Volgend jaar start een praktijkproef met 500 elektrische Golfs voor leaserijders, waarschijnlijk in Duitsland. Dit buurland wil in 2020 een miljoen elektrische auto’s op de weg hebben. Volkswagen-CEO Martin Winterkorn vraagt Merkel dan ook vaart te maken met voorzieningen om de oplaad-infrastructuur in 2013 klaar te hebben.