Tesla rust al zijn modellen vanaf nu standaard uit met hardware die geschikt is om de auto volledig zelf te laten rijden. De zelfrijdende functies worden via software-updates de komende jaren toegevoegd.

Tesla maakt zijn auto’s klaar voor de zelfrijdende toekomst. Het merk rust de Model S en Model X vanaf nu uit met alle hardware die nodig is om een auto in de toekomst zelf te laten rijden. Ook de Model 3, waarvan de productie eind 2017 begint, krijgt die voorzieningen.

De hardware bestaat onder andere uit acht camera’s, die rondom de auto zijn geplaatst. Daarmee kan de auto tot 250 meter ver kijken, in 360 graden. Twaalf ultragevoelige sensoren kunnen zelfs objecten tot een afstand van 500 kilometer detecteren. Verder kan de auto met radartechniek door hevige regenval, stof en mist heen ‘kijken’. Om al die data te kunnen verwerken heeft elke auto een computer aan boord met 40 keer meer rekenkracht dan nu.

Tesla gaat de zelfrijdende functies de komende jaren via software-updates uitrollen. De techniek moet eerst verfijnd worden. In feite zijn alle Tesla-rijders straks onderdeel van een grote praktijktest waarmee de software verder ontwikkeld wordt.