Welkom in 2019! We kunnen nu al zeggen dat 2019 een mooi jaar wordt als het om auto’s gaat. Heel veel belangrijke modellen worden dit jaar vernieuwd en ook op het gebied van elektrische auto’s kunnen we het nodige vuurwerk verwachten. Wij hebben de tien belangrijkste auto’s van 2019 voor je geselecteerd.

2019 biedt heel wat om naar uit te kijken. Veel grote namen komen terug of worden vernieuwd. En belangrijker nog, ze worden geëlektrificeerd. Wij hebben alvast een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwe auto’s van 2019, die we in willekeurige volgorde aan je presenteren.

Volkswagen Golf

Schets concept car Volkswagen

Waarom belangrijk? Omdat de Golf sinds en jaar en dag de bestverkochte auto van Europa is. En omdat de Golf door veel mensen wordt gezien als de maatstaf in het compacte middensegment. Een nieuwe generatie Volkswagen Golf is altijd groot nieuws.

Wat weten we al? Volkswagen heeft de nieuwe Golf tot nu toe goed verborgen gehouden. De auto staat op hetzelfde platform als de huidige generatie en krijgt ook deels dezelfde motoren, met als belangrijk verschil dat ze voorzien worden van mild-hybrid-techniek. Vooral op het gebied van rijhulpsystemen en infotainment zal Volkswagen grote stappen maken. Met de achtste generatie Golf wil het merk ‘nieuwe standaarden’ gaan neerzetten in het segment.

Wanneer komt ‘ie? We verwachten dat de nieuwe generatie Golf zijn debuut maakt op de autoshow van Frankfurt in september en begin 2020 op de markt zal komen.

Mercedes-Benz EQC

Mercedes-Benz EQC

Waarom belangrijk? Het is de eerste serieuze elektrische auto van Mercedes-Benz. Met een groot rijbereik en talloze interessante, nieuwe snufjes dient het model tevens als technisch uithangbord van het merk.

Wat weten we al? Veel! Mercedes-Benz onthulde de auto vorig jaar in Stockholm en wij zaten op de eerste rij. De highlights: 300 kW vermogen, 80 kWh accu, 400 kilometer actieradius. De auto heeft twee elektromotoren en allerlei slimme technologie aan boord om het maximale uit de accu’s te halen. Wat we nog niet weten is de prijs.

Wanneer komt ‘ie? De productie start in het voorjaar, in de zomer komt de auto naar Nederland.

Peugeot 208

Studiemodel van Peugeot

Waarom belangrijk? De 208 is een van de populairste auto’s van ons land. Wat de nieuwe 208 vooral interessant maakt, is dat er een elektrische versie van verschijnt.

Wat weten we al? Dat het design veel van de nieuwe Peugeot 508 krijgt. Van de elektrische versie weten we dat die een rijbereik van zo’n 300 kilometer zal hebben.

Wanneer komt ‘ie? De nieuwe 208 debuteert op de autosalon van Genève in maart, de elektrische versie volgt later dit jaar.

Opel Corsa

Opel GT X Experimental

Waarom belangrijk? Als een grote naam als de Corsa wordt vernieuwd, is dat altijd belangrijk nieuws. Het is bovendien de eerste keer dat de Corsa Franse techniek krijgt, nu Opel deel uitmaakt van de PSA-groep. De auto is tegelijkertijd ontwikkeld met zustermodel Peugeot 208, maar dat zal je aan de buitenkant niet kunnen zien.

Wat weten we al? Dat er een elektrische uitvoering komt die al binnen een half jaar te bestellen zal zijn. De Corsa is het eerste model waarin de nieuwe ontwerptaal van Opel tot uiting komt. Het merk liet afgelopen zomer met het studiemodel GT X Experimental zien wat we ongeveer kunnen verwachten. Ook noemenswaardig: de Corsa is straks het kleinste model van Opel, de Adam en de Karl verdwijnen binnen enkele jaren uit het assortiment.

Wanneer komt ‘ie? De eerste beelden van het nieuwe model verwachten we in het voorjaar te zien.

BMW 3 Serie

BMW 3 Serie 2019

Waarom belangrijk? In het zakelijke D-segment is deze auto al jaren een van de best verkopende. Het is bovendien de auto die door veel merken als (sportieve) maatstaf wordt gezien. Die maatstaf ligt met de komst van het nieuwe model weer een stukje hoger.

Wat weten we al? Eigenlijk alles, de 3 Serie is klaar voor zijn marktintroductie. De eerste motorversies kunnen nu al besteld worden bij de BMW-dealer, de prijzen beginnen bij 46.179 euro. De vermogens variëren van 150 tot 374 pk, maar daar blijft het uiteraard niet bij. Ook van deze generatie 3 Serie komt een snelle M-versie. Met een beetje geluk kunnen we die nog dit jaar tegemoet zien.

Wanneer komt ‘ie? De eerste exemplaren staan op 9 maart bij de dealers.

Toyota Corolla

Toyota Corolla

Waarom belangrijk? De terugkeer van de naam Corolla is groot nieuws, maar het is vooral de manier waarop die indruk maakt. Nooit eerder tekende de ontwerpafdeling van Toyota een auto die zó is afgestemd op de Europese koper. De nieuwe, 180 pk sterke hybrideversie is voor zakelijke rijders zeer aantrekkelijk, zeker in een tijd waarin dieselmotoren op steeds minder enthousiasme kunnen rekenen.

Wat weten we al? Er komen drie carrosserieversies: hatchback, sedan en stationwagon, voor elk wat wils. Naast twee hybrideversie biedt Toyota een 1.2 benzinemotor aan als voordelig alternatief. De prijzen beginnen bij 23.995 euro, bestellen kan nu al.

Wanneer komt ‘ie? Volgende maand gaan we ermee testrijden en vanaf 23 maart kun je de auto zelf beoordelen in de showroom.

Skoda Scala

Skoda Scala

Waarom belangrijk? Deze auto wordt hét betaalbare alternatief voor de Volkswagen Golf. De voorganger van de Scala, de Rapid, was nog een echte budgetauto en wist in Nederland niet veel kopers te vinden. Skoda pakt het nu anders aan. Met een modern design, meer ruimte en vele nieuwe snufjes wordt deze auto meer dan ooit een serieus alternatief voor de grote namen in zijn segment.

Wat weten we al? De Scala is 9 centimeter breder en 6 centimeter langer dan de Rapid, en daarmee een veel ruimere auto. Er komen vijf verschillende motorversies, waaronder een aardgasuitvoering. Enkele nieuwe functies voor Skoda zijn een digitaal instrumentenpaneel, instelbare dempers en een noodremsysteem met voetgangersherkenning.

Wanneer komt ‘ie? Aan het begin van de zomer.

Volvo V40

Volvo 40.2 Concept

Waarom belangrijk? De V40 is jarenlang, mede dankzij de gunstige bijtelling, enorm populair geweest onder zakelijke rijders. De aantrekkelijke vormgeving in combinatie met prettige, sportief getinte rij-eigenschappen maakt het tot een geliefd model. De verwachtingen zijn dus hooggespannen. De nieuwe V40 wordt volledig in eigen huis ontwikkeld, het huidige model maakt deels nog gebruik van Ford-techniek.

Wat weten we al? De auto is technisch min of meer gelijk aan de XC40, de Auto van het Jaar 2018. Het CMA-platform waar de auto op wordt gebouwd heeft Volvo samen met moederbedrijf Geely ontwikkeld. Ook al bekend is dat er een elektrische uitvoering komt, de eerste emissieloze auto van Volvo sinds de C30 Electric. Met een beetje geluk presenteert het merk de elektrische versie dit jaar al. Het ontwerp van de auto wordt afgeleid van de 40.2 Concept die Volvo in 2016 presenteerde.

Wanneer komt ‘ie? Het is nog een beetje gissen. Wat we wél zeker weten is dat de onthulling niet op de autosalon van Genève zal plaatsvinden, want voor die autoshow heeft het merk afgezegd.

Volkswagen ID. Neo

Prototype Volkswagen ID. Neo

Waarom belangrijk? Het is de eerste Volkswagen van het nieuwe ID.-submerk, dat straks wordt gebruikt voor alle elektrische auto’s van het merk. Volkswagen noemt het zelf de belangrijkste nieuwe auto sinds de introductie van de eerste generatie Golf. Na de ID. Neo volgen in de komende jaren nog zeker vier andere elektrische modellen met dezelfde techniek.

Wat weten we al? Al best veel, voor een auto die nog onthuld moet worden. Er komen twee accuversies, met een rijbereik van 330 en 450 kilometer. Het ontwerp van de ID. Neo blijft dicht bij dat van het studiemodel I.D., dat Volkswagen in 2016 presenteerde. De eerste foto’s van gecamoufleerde productiemodellen zijn eind 2018 door Volkswagen zelf verspreid.

Wanneer komt ‘ie? De ID. Neo is meer een auto van 2020 dan van 2019, maar de onthulling vindt nog net dit jaar plaats. De productie start begin volgend jaar.

Tesla Model Y

Schets Tesla Model Y

Waarom belangrijk? Omdat elke nieuwe Tesla groot nieuws is, zeker in Nederland. De eerste exemplaren van de ongekend populaire Model 3 bereiken volgende maand eindelijk ons land, dus het merk kan het vizier op het volgende nieuwe model richten. De Model Y is een SUV op basis van de Model 3, dus dat belooft wat. Als die auto maar de helft zo gewild wordt als de Model 3 dan heeft Tesla wederom een verkoopknaller in huis.

Wat weten we al? Dat de Model Y waarschijnlijk dezelfde batterij- en motorversies krijgt als de Model 3. De elektrische SUV zal daarmee meer dan 500 kilometer op een acculading kunnen rijden. Tesla liet vorig jaar al een vage schets zien van de Model Y, waaruit we kunnen opmaken dat het merk in grote lijnen trouw blijft aan de huidige ontwerplijn.

Wanneer komt ‘ie? De onthulling vindt plaats in de eerste helft van dit jaar, maar wanneer de auto daadwerkelijk in Nederland te koop zal zijn durven we niet te zeggen. Waarschijnlijk niet eerder dan de tweede helft van 2020.