• De Golf volgde in 1974 de Volkswagen Kever op en groeide samen met de 7 daaropvolgende generaties uit tot een pionier in zijn klasse
  • Huidige-generatie krijgt een verjaardags-update: première eind januari
  • Volkswagen trapt jubileumjaar af op ‘Salon Rétromobile’ in Parijs; Volkswagen Classic ook present op ‘Bremen Classic Motorshow’

Al vijf decennia lang is de Golf het kloppende hart van Volkswagen. Als geen ander weet de Golf wat het is om een ‘bestseller’ te zijn, met 37 miljoen verkochte exemplaren verdeeld over acht generaties. Komend jaar viert Volkswagen de vijftigste verjaardag van de Golf. Als onderdeel van de festiviteiten blikt het merk echter niet alleen terug, maar ook vooruit. Eind januari staat namelijk de wereldpremière van de vernieuwde Golf gepland. En net als zijn voorgangers staat ook die opnieuw symbool voor tal van innovaties.

Volkswagen zorgde in 1974 voor een revolutie in autoland met de onthulling van de eerste Golf, de opvolger van de legendarische Kever. De Golf beschikte namelijk over voorwielaandrijving (in plaats van de motor achterin) en een variabel totaalconcept dankzij de grote kofferklep en de neerklapbare rugleuning van de achterbank. Bovendien hielp het design van Giorgetto Giugiaro – met rechte, strakke lijnen – Volkswagen om een nieuwe stijl te introduceren, die ook werd doorgezet in zijn opvolgers. Al snel groeide de Golf uit tot een echte ‘Volkswagen’ en in 1976 waren de eerste miljoen verkochte exemplaren een feit. Tot dusver zijn er ruim 37 miljoen Golfs afgeleverd en daarmee is het de meest succesvolle Europese auto ooit, de bestverkochte Volkswagen aller tijden en… een waar icoon.

De som der delen

Voor elke generatie Golf geldt dat het geheim achter zijn succes altijd de som van zijn individuele eigenschappen is geweest. Dat komt omdat de Golf altijd een perfecte metgezel voor alledag is geweest: hij was én is altijd veelzijdig, functioneel, betrouwbaar en kwalitatief hoogwaardig. Gedurende de afgelopen decennia is het portfolio verder uitgebreid met meer varianten. Of het nu gaat om de Golf GTI, de Golf Cabriolet, de Golf Variant of één van de vele andere versies; bij elke nieuwe modelgeneratie introduceert de Golf de modernste technologieën, veiligheidsconcepten en comfortvoorzieningen in de ‘Golf-klasse’. Daarmee maakte hij niet alleen technologieën als de katalysator en het antiblokkeerremsysteem tot gemeengoed, maar ook airbags, cruise control en elektronische assistentiesystemen, plus mild- en plug-in hybride aandrijflijnen. 

Tijdens het jubileumjaar 2024 presenteert Volkswagen de evolutie van de achtste-generatie Golf. Die gaat indruk maken met optisch verfijnde details, nieuwe assistentiesystemen en aandrijflijnen, en ook infotainmentsystemen en software van de nieuwste generatie. De wereldpremière van de vernieuwde Golf laat nog maar enkele weken op zich wachten, de voorverkoop staat gepland voor het voorjaar van 2024.

Historisch erfgoed

Ook Volkswagen Classic laat tijdens het jubileumjaar van de Golf nadrukkelijk van zich horen en presenteert bij tal van gelegenheden historische Golf-modellen uit de Volkswagen-collectie. Van 31 januari t/m 4 februari 2024 versterken de Golf-generaties I tot en met VII Volkswagens aanwezigheid op de ‘Salon Rétromobile’ in Parijs. Direct daarna toont Volkswagen van 2 tot en met 4 februari op de ‘Bremen Classic Motorshow’ een Golf I en de unieke EA 276 concept car, de in Wolfsburg ontwikkelde Golf-voorganger uit 1969.