Robert Doornbos was al trots dat hij 326 km/h haalde in zijn Red Bull Formule 1-auto op de Afsluitdijk vorige week. Andy Green bewees deze week dat het allemaal nog veel harder kan. Met een diesel nog wel. Zijn JCB Dieselmax haalde op de Bonneville zoutvlakte meer dan 563 km/h.

De snelheidsmeter haalde zelfs de 588,664 km/h, maar om in aanmerking te komen voor een officieel record moeten er twee runs binnen het uur in tegengestelde richtingen worden verreden. Met een terugrit van om en nabij de 540 km/h, kwam de JCB Dieselmax uit op een gemiddelde van 563,418 km/h. Het record moet nog worden goedgekeurd door de FIA. De snelste diesel ter wereld is al een week bezig het record scherp te stellen. Eerder pogingen resulteerden in snelheden van 507 en 526 km/h.

Dat de JCB Dieselmax het wereldsnelheidsrecord voor dieselaangedreven voertuigen dik zou verbeteren was geen grote verrassing. Het oude record dateerde van 1973. De vraag was alleen hoever de 1500 pk sterke bolide boven de 500 km/h uit zou kunnen komen. De Dieselmax wordt aangedreven door twee vijfliter viercilinder JCB-diesels. Achter het stuur zit Andy Green, die ook de Thrust SSC naar het absolute landsnelheidsrecord van 1200 km/h reed.