De Italiaanse voetbalploeg werd gisteren gehuldigd na het binnenslepen van de wereldtitel. Het gesprek van de dag is echter nog altijd de kopstoot van Zinedine Zidane. Wij hebben sterke vermoedens dat de winnaar van de Gouden Bal zijn zelfbeheersing helemaal niet heeft verloren, maar dat er commerciële belangen een rol speelden.

Dat voetbal, en vooral het WK in het teken staan van commercie is al langer bekend. Ronaldo zou zijn basisplaats alleen te danken hebben aan het feit dat hij het boegbeeld is van Nike, de voornaamste geldschieter van het Braziliaanse team. Aangezien de sponsorcontracten van het WK potdicht zitten, is het voor andere merken schier onmogelijk ter plekke te adverteren. Zo heeft Hyundai het alleenrecht om auto’s te leveren en zijn ook alle spelersbussen voorzien van het logo van het Koreaanse merk. Auto’s van een ander merk worden geweigerd aan de poort. De bondscoach van Australië, Guus Hiddink, moest al zijn Koreaanse connecties aanspreken om de materiaalwagen van zijn nieuwe ploeg in het stadion te krijgen.

Toch is het aanlokkelijk om een graantje proberen mee te pikken van de populariteit van het WK. Een miljoenenpubliek, dat ook nog een duidelijke doelgroep vertegenwoordigt. En met een beetje fantasie is er best binnen te dringen op dit mondiale podium. Neem nou Dodge. Het Amerikaanse merk, dat zich richt op ‘stoere mannen’, probeert bijna wanhopig de wereld te veroveren en kan daarbij wel wat publiciteit gebruiken. Voeg daarbij een speler die aan het einde van zijn carrière is en wel een goed pensioen kan gebruiken. ‘Recognize the Signs’, zo luidt de slogan van Dodge’s reclamecampagne. Op www.ramrash.com zijn de bijbehorende filmpjes te zien, die opvallend veel gelijkenis vertonen met de actie van Zinedine Zidane.

Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat Materazzi de Fransman van Algerijnse afkomst inderdaad voor ‘terrorist’ heeft uitgemaakt of zijn zus heeft beledigd.