Zelfs bij het beste paard van stal gaat wel eens wat mis. Ook als er meerdere paardenkrachten in het spel zijn, gaat deze regel op. Toyota, dat wereldwijd geroemd wordt voor zijn betrouwbaarheid, heeft een miljoen auto’s terug moeten roepen vanwege een technisch defect.

Toyota wil zo min mogelijk kwijt over de beschamende situatie, maar de Corolla en Prius zouden een probleem hebben met een tussenas die het stuurwiel verbindt met de tandwielmechaniek van de besturing van de voorwielen. Tot ongelukken heeft het nog niet geleidt, maar Toyota wil graag voorkomen dat de as afbreekt bij een krachtige stuurbeweging.

Toyota staat overigens niet alleen. Het ook niet als onbetrouwbaar bekend staande Volkswagen heeft in de Verenigde Staten 362.000 Jetta’s en Kevers terug naar de garage geboden voor een hersteloperatie. De modellen die tussen 1998 en 2002 zijn gebouwd hebben last van haperende remlichten. Volkswagen garandeert dat de remmen het nog wel gewoon doen.

Het sijgerende paard Ferrari heeft laten weten ook auto’s terug te kunnen halen, maar dan om een compleet andere reden. Het paradepaardje FXX is alleen bedoeld voor een zorgvuldig uitgezochte groep welgestelden. Fiat wil absoluut niet dat de exclusieve sportwagen in verkeerde handen komt en heeft in de contracten van de kopers laten vastleggen dat de auto niet zomaar doorverkocht mag worden.