Renault vertraagt de ontwikkeling van grote modellen zoals de volgende generatie Vel Satis en Espace. Het veranderende marktbeeld en kostenbesparingen zijn volgens de Franse krant La Tribune de redenen van het Franse merk om het rustig aan te doen.

Renault gaat de komende jaren de ontwikkeling van grote modellen op een laag pitje zetten, wat betekent dat de opvolgers van de Vel Satis en Espace later verschijnen dan in eerste instantie gepland. Het heeft te maken met de teruggelopen vraag naar grote auto’s, met name op de thuismarkt.

Het merk is bezig diverse bezuinigingen door te voeren, waarvan de ontwikkelingsrem een onderdeel is. De Fransen overwegen zelfs de gehele bovenkant van het gamma op de schop te nemen. Daarnaast is Renault voorzichtig vanwege de tegenvallende verkoopresultaten van de nieuwe Laguna. Modellen als de Volkswagen Passat, Ford Mondeo en Citroën C5 verkopen veel beter dan Renaults middenklasser.

Op de Franse markt loopt de vraag naar grote modellen sterk terug dankzij het begin dit jaar door de overheid ingevoerde bonus/malus milieusysteem. Daarom is met name de toekomst van de Vel Satis onzeker, in Nederland werden er dit jaar tot nu toe slechts 58 van verkocht.