Ze zeggen wel dat ook zij veel geld verliezen door de economische crisis, maar ze lijken niets tekort te komen, de rich and famous die de Miljonair Fair bezoeken. Champagne, kaviaar, diamanten en andere benodigdheden staan uitgestald op de beurs die dit weekend in de Amsterdamse RAI plaatsvindt. Plus een aantal decadente auto’s.

Het kwakkelende luxemerk Maybach is prominent aanwezig. Ze verzorgt het VIP-vervoer met vijf limousines van het type 57S en 62S. Onder andere Pamela Anderson, die de beurs opende, kan plaatsnemen in de speciaal uit Sindelfingen (Duitsland) overgekomen auto’s. Op de fair zelf staat de Maybach Landaulet centraal, de meest exclusieve open limousine ter wereld. De cabine van de chauffeur is gesloten, maar achterin kunnen de passagiers hun weelde open en bloot aan de wereld tonen. Het interieur bevat niet alleen luxematerialen als leer en pianolak – welke dure auto heeft dat nu niet? – maar tevens velours, graniet en zelfs goud.

Moederbedrijf Mercedes toont op de beurs de SLR McLaren sportwagen. Haar andere dochtermerk, Smart, zet de Brabus Ultmiate 112 neer. Van deze volledig handgemaakte ‘Million Dollar Smart’ komen slechts 112 exemplaren op de markt, waarvan er drie voor Nederland zijn bestemd. Op de Miljonair Fair te bestellen à 63.000 euro. Daarvoor krijg je een opvallend oranje tweezitter met cabriodak, spoilers en 18 inch velgen met brede banden. De driecilinder turbomotor is getuned tot 112 pk, die in combinatie met het lage gewicht en het koppel van 150 Nm goed zijn voor een 0-100 km/u sprint in 9,5 seconden.

BMW’s huistuner John Cooper Works presenteert voor het eerst in Nederland haar gehele gamma, inclusief de Mini JCW Challenge racewagen. De Black Club Mini is speciaal voor de Miljonair Fair gebouwd. In matzwarte lak en met Hot Chocolate lederen stoelen is dit unieke exemplaar voorzien van zwarte 18 inch lichtmetalen wielen, opvallend rode remklauwen en verchroomde verstralers op de grille. De passagiers achterin hebben een eigen minideurtje. De 1.6 benzinemotor heeft zowel directe injectie als een turbolader, waarmee 211 pk wordt verkregen. Daarmee kom je in 6,8 sec vanuit stilstand tot de 100 km/u en tot een top van 238 km/u.

Ook BMW zelf is present. De Twin Turbo achtcilinder BMW 750i heeft voorin een hightech cockpit en achterin een werkruimte. Iedere passagier heeft een eigen navigatie-, communicatie- en entertainmentsysteem ter beschikking. De 750i is, zoals dat dure auto’s betaamd, te bouwen naar de persoonlijke wensen van de koper.

Dat ligt anders voor de Range Rover by Piet Boon. Interieur designer en meubelontwerper Boon kleedde voor de derde keer een Land Rover opnieuw aan. De Range Rover Vogue SE-uitvoering is daarvoor gespoten in niet minder dan acht lagen gematteerd groengrijs Minimalistic Grey, dat ook de kleur is die in het interieur terugkomt. De Rover by Piet Boon onderscheidt zich van de originele uitvoering door de automatisch uitklapbare treeplanken, ramen uitgevoerd in Light Titanium en het MobilEye-veiligheidssysteem. Daarnaast zijn enkele ‘Piet Boon Style’-elementen toegevoegd, zoals de naafkap van de 22 inch lichtmetalen wielen, dorpellijsten, uitlaateindstukken en natuurlijk de badge. Dat het toch ook voor miljonairs crisis is, blijkt maar weer, want de Vogue by Piet Boon wordt alleen geproduceerd op bestelling – Land Rover wil er niet mee blijven zitten.