De nieuwe Opel Insignia is gisteren in zes seconden van 0-45 meter geaccelereerd. Verticaal zelfs, zij het van boven naar beneden. Bij wijze van spectaculaire onthulling aan de vooravond van de London Motor Show werd de Vectra-opvolger uit een soort UFO neergelaten.

Een 3,2 ton zware gondel met een diameter van 4,7 meter, met enige fantasie te omschrijven als een gigantische vliegtuigmotor, werd door een 62 meter hoge kraan boven het Potters Fields Park gehesen. Hieruit kwam de Insignia tevoorschijn, door vliegensvlug omlaag te zeilen en voor het eerst officieel wiel op Britse bodem te zetten. Meer dan driehonderd gasten waren getuige van de unieke onthulling van deze belangrijke nieuwe auto door Alain Visser, de hoogste marketingbaas van GM Europe. “Voor zo’n belangrijke auto hebben we een locatie direct naast een van de meest bezochte attracties van Londen gezocht.” De gondel was al op zaterdag in het park gelegd en op zondag opgehesen, met alle publiek ophef van dien.

De Insignia beleeft vandaag zijn wereldpremière op de British International Motor Show. De nieuweling is belangrijk groter dan de Vectra. De Cw-waarde is met 0,27 opvallend laag. Zowel de vierdeurs sedan als de vijfdeurs hatchback, die uiterlijk nauwelijks van elkaar zijn te onderscheiden, hebben dezelfde lengte (4.830 mm) en delen dezelfde wielbasis (2.737 mm). Het nieuwe model wordt eind dit jaar in de Opel showrooms verwacht en zal bij de introductie verkrijgbaar zijn met zeven motoren, die alle aan de Euro 5 emissienormen voldoen. Ze zijn gekoppeld aan handgeschakelde of automatische zesversnellingsbakken.

Er zijn vier benzinemotoren. De reeks start met een 115 pk sterke 1,6 liter viercilinder. Iets meer vermogen biedt de 140 pk sterke 1,8 liter. De volgende stap is een grote: een 2,0 liter van 220 pk. Hiertussen is nog ruimte voor een wat mildere tweeliter. Topmotor is een 2,8 liter V6 van 260 pk. Slimme, kleine viercilinders met turbo, zoals Fiat en Volkswagen die momenteel in hun gamma’s hebben, levert Opel waarschijnlijk later. Op dieselgebied is er een nieuwe direct ingespoten tweeliter turbo, met vermogens van 110, 130 en 160 pk. Het koppel is 260 tot 350 Nm. Voor de nabije toekomst belooft Opel een ecoFLEX-variant met extra lage verbruiks- en CO2-waarden. Prijzen zijn nog niet bekend.