De rechtbank in München heeft de verkoop van de Shuanghuan CEO in Duitsland verboden. BMW had de rechtzaak aangespannen omdat het Chinese model als twee druppels water op de vorige generatie X5 lijkt.

BMW heeft een belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen plagiaat van Chinese autofabrikanten. Het Duitse merk kreeg bij Chinese rechters geen gehoor, maar op eigen bodem is de rechtspraak duidelijk: de Shuanghuan CEO is niet langer welkom in Duitsland.

BMW had China Automobile, de Duitse importeur, al eerder verzocht om de namaak-X5 uit het assortiment te halen. Nu BMW gelijk heeft gekregen van de rechter gaat het merk onderzoeken of het mogelijk is om een schadevergoeding te krijgen voor elke verkochte CEO.

Overigens heeft Shuanghuan in China nog veel meer klonen rond rijden. De Ufo is een exacte kopie van de vorige generatie Toyota RAV4, de S-RV lijkt als twee druppels water op de oude Honda CR-V en de Noble is een Smart-kloon. In Italië, waar de CEO ook verkrijgbaar is, loopt op dit moment een soortgelijke rechtszaak. De verwachting is dat de rechter ook hier in het voordeel van BMW zal spreken.