Ford Fusion

Onder de werktitel ‘B-Max’ ontwikkelt Ford een geheel nieuw compact model, dat het vanaf 2010 in Roemenië gaat bouwen. Het wordt niet de te verwachten directe opvolger van de huidige Ford Fusion, maar een op zichzelf staand model, aldus een woordvoerder van het merk gisteren in de Duitse pers.

Ford laat nog niet veel los over de nieuweling uit Craiova, in het zuiden van het land, maar wil wel kwijt dat hij compacte buitenmaten heeft en veel binnenruimte. Hij zou ook niet echt gemakkelijk in te passen zijn in de huidige modellenlijn van Ford in Europa.

De Roemeense fabriek zou per 2012 een capaciteit krijgen van 300.000 auto’s en evenzoveel motoren. In 2009 start de fabriek op met de productie van Ford’s populaire bestelwagen, de Transit. Ford verwierf dit jaar 72,4 procent van de aandelen van de al langer bestaande Daewoo-fabriek, wat neerkomt op een betaalde som van 57 miljoen euro.

Ford verplichtte zich daarbij om voor liefst 675 miljoen te investeren in de autofabriek, die eerst in Koreaanse handen was. Na financiële problemen kocht de Roemeense overheid de fabriek van de Koreanen terug.