Rinspeed iChange Concept

Natuurlijk wil Rinspeed op de Autosalon van Genève weer met een spectaculaire conceptcar op de proppen komen. Topman Frank Rinderknecht komt met de auto van de toekomst. “Om de autosector duurzaam te maken moet iedere autorijder zich afvragen: ‘Ben ik klaar en bereid om mezelf te veranderen?’ – in het Engels ‘Can I Change?’ Hieruit volgt de revolutionaire conceptcar iChange waarvan het thema ‘verandering’ is. Zodanig, dat de elektrische sportauto zich aanpast aan het aantal passagiers aan boord.

Het basisidee achter de Rinspeed iChange is dat de energiebehoefte van een auto voornamelijk afhangt van het gewicht, het motortype en de mate waarin de vormgeving aerodynamisch is. Om het energieverbruik drastisch te verminderen is toegewerkt naar een gestroomlijnde, lichtgewicht auto zonder schadelijke uitstoot. Het prototype weegt slechts 1.050 kg en wordt door een elektromotor van 204 pk aangedreven.

Maar het opvallendste kenmerk is wel het uiterlijk. Deze heeft de vorm van een traan zodat de auto aerodynamisch optimaal kan profiteren. Het feit dat er op deze manier maar een persoon in de iChange past sluit volgens Rinspeed aan bij de dagelijkse behoefte van velen. Toch kan de auto twee of drie passagiers vervoeren. Met een druk op de knop komt in enkele seconden de gehele dakconstructie omhoog en geeft toegang tot de twee kuipstoeltjes achterin. Het dak moet sowieso omhoog voor het in- en uitstappen want deuren heeft de iChange niet.

De topsnelheid van de Rinspeed iChange ligt op 220 km/u. Vanuit stilstand duurt het net iets meer dan 4 seconden voordat de sportwagen 100 km/u rijdt. Rinspeed is voor het concept dan ook in zee gegaan met een aantal sterke bedrijven. Zo leverde Subaru de zesversnellingsbak uit de Subaru Impreza WRX, integreerde Siemens de technologie rondom motor, generator en batterijen en voorzag Pirelli de iChange van banden met optimale grip.

De conceptcar is aangekleed met ecologisch verantwoorde materialen, zoals wol en textiel in het interieur. Ook hier komt het veranderingsthema terug, bijvoorbeeld in de verwisselbare stoelkussens. Het navigatiesysteem komt met de energiezuinigste route en projecteert deze in realistische 3D-beelden. Opvallend is dat de meest belangrijke autofuncties niet door allerlei knopjes of schakelaars worden bediend. Een Apple iPhone vervult deze functie. Een typische oplossing voor de individuele mobiliteit van de toekomst.