De gelekte foto’s naast dit artikel bevatten beelden van de nieuwe Chevrolet Matiz, die mogelijk Chevrolet Spark gaat heten. Het ontwerp bouwt voort op de Chevrolet Beat Concept. Het grote verschil zit in de deuren.

Chevrolet trekt morgen op de North American International Auto Show het doek van de nieuwe Matiz. Zolang hoef je niet te wachten om te zien hoe de opvolger eruit gaat zien. Nadat er eerder videobeelden uit de Today Show van een half ontblote auto op internet circuleerden, zijn nu al een aantal foto’s gelekt.

Lezers met een goed geheugen herkennen er wellicht de Chevrolet Beat Concept in, een van de drie prototypes die Chevrolet in 2007 op de autoshows in New York en Frankfurt showde. Na een internetverkiezing bleek dat de Beat het favoriete ontwerp was. Deze is dan ook uitgewerkt tot productiemodel. De naam is nog niet zeker, maar het lijkt Chevrolet Spark te worden, zoals de Matiz in sommige landen al heet.

De belangrijkste designkenmerken van de Beat Concept zijn bewaard gebleven. Het nieuwe model heeft wat grotere ramen, een andere grille en andere kop- en mistlampen. Maar het opvallendste – of juist minst zichtbare verschil – is dat de Beat Concept een driedeurs was maar de nieuweling een vijfdeurs. Doordat de deurgrepen in de deurstijl zijn weggewerkt valt het nauwelijks op, maar het is toch een belangrijk verschil voor de verkoopbaarheid.

Moederbedrijf General Motors bevestigt dat de in Detroit te tonen Matiz-opvolger in de Verenigde Staten als stadsauto op de markt wordt gebracht. Waarschijnlijk volgen Azië en Europa later, waarbij de auto mogelijk wat wordt aangepast aan de lokale wensen. Voor informatie over de motorisering en dergelijke moeten we de officiële presentatie deze week afwachten.