In Nederland wordt er nog over gediscussieerd, in Duitsland is de slooppremie voor oude auto’s nu werkelijkheid. Bezitters van een auto ouder dan negen jaar krijgen een sloopbonus van 2.500 euro als ze daarna een nieuwe auto kopen.

Duitsland voert een speciale premie in om het wagenpark in het land schoner te maken. De autobezitter die zijn auto, ouder dan negen jaar, naar de sloop brengt krijgt een bonus van 2.500 euro, als hij daarna een nieuwe auto koopt. Om in aanmerking te komen moet de auto minimaal een jaar in bezit zijn.

Het lijkt op het eerste gezicht een gunstige regeling maar de maatregel is alleen interessant voor mensen die daadwerkelijk een nieuwe auto kunnen betalen. Bovendien zijn er vele modellen van negen jaar en ouder die meer waard zijn dan 2.500 euro.

In Nederland wordt aan een soortgelijk plan gewerkt, daarvoor voeren Bovag en de RAI-vereniging overleg met het ministerie van VROM. De brancheorganisaties willen starten met een pilot van een jaar. Ze zeggen dat de sloopregeling gunstige gevolgen heeft voor het milieu, de veiligheid en de economie.