Verschillende modellen van Renault zijn niet langer welkom in China. Volgens veiligheidsinspecteurs voldoen de auto’s niet aan de technische standaarden die het land hanteert. Ook spreekt de inspectiedienst van ‘serieuze veiligheidsrisico’s voor gebruikers’ bij de Laguna, Scenic en Megane.

China doet vier modellen van Renault in de ban. “Tijdens recente importinspecties hebben we herhaaldelijk fouten ontdekt in de auto’s van Renault. Ze voldoen niet aan de technische regels die in China gelden en we hebben serieuze tekortkomingen ontdekt op het gebied van veiligheid,” aldus de Chinese inspectiedienst voor kwaliteit.

Een woordvoerder van Renault zegt tegen Automotive News ‘verbaasd’ te zijn over de beslissing van China. Volgens het merk worden de genoemde modellen – de Laguna, Scenic, Megane en Megane CC – in Westerse fabrieken gebouwd met de bijbehorende kwaliteitsstandaard. Al deze modellen haalden vijf sterren in de EuroNCAP crashtest.

De Chinezen roepen Renault op om alle auto’s die naar China worden geëxporteerd zorgvuldig te controleren om de veiligheid voor Chinese klanten te garanderen. De Chinese controleurs maken geen details bekend van de ontdekte gebreken. China is de grootste automarkt ter wereld maar slechts een kleine markt voor Renault. In heel 2008 exporteerde het Franse merk minder dan 900 auto naar het oosterse land.