Uitlaatpijp

Het ministerie van Financiën laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de effecten van de CO2-taks voor het milieu en de portemonnee van de automobilist. Vorige week bleek uit onderzoek van de diverse organisaties, waaronder de ANWB, dat de milieuwinst ‘verwaarloosbaar’ is.

Onder druk van de tweede kamer laat het Ministerie van Financiën onderzoeken of de CO2-taks niet tot lastenverzwaring bij automobilisten leidt. Op 1 januari 2010 vervangt de CO2-taks geleidelijk de huidige BPM. Kopers van een nieuwe auto betalen niet langer aanschafbelasting die is gekoppeld aan de nieuwprijs maar aan de CO2-uitstoot van de auto.

Uit onderzoek van de ANWB en andere belangenorganisaties bleek vorige week echter dat de effecten voor het milieu nihil zijn terwijl de kosten voor de automobilist juist stijgen. Het onderzoek becijferde dat de staatskas flink gespekt zou worden door de CO2-taks. Dat terwijl juist is vastgelegd dat de lasten voor de autokoper niet zwaarden mogen worden.

Het Ministerie van Financiën reageerde vorige week al op het rapport en noemde de aannames van de ANWB ‘onduidelijk.’ Ook zou er gebruik zijn gemaakt van verouderde informatie. Onder druk van de kamer gaat het Ministerie van Financiën alsnog door de knieën en komt er een onderzoek. Voor de VVD en PVV hoeft dat niet, zij zien hoe dan ook geen heil in de CO2-taks.