De diefstal van auto’s ouder dan 21 jaar is sinds 2000 meer dan verdubbeld. Dat meldt De Telegraaf op basis van cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. Oude auto’s zijn gemakkelijk te stelen omdat ze geen startonderbreker of alarm hebben.

Vorig jaar werden 596 oude auto’s gestolen, dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2000, toen er 237 auto’s van 21 jaar en ouder werden gestolen. De meeste auto’s gaan op transport naar het buitenland of worden gestript en in onderdelen verkocht.

De populairste oudjes zijn de Volkswagen Golf, Opel Kadett en de Opel Corsa. Ook oude BMW’s, Mercedessen, Porsche’s, Volvo’s en Citroëns zijn erg in trek bij het dievengilde. De oldtimers worden minder vaak teruggevonden dan jongere modellen, 47,1 procent om 55,9 procent. Opvallend, omdat oude beestjes als de Opel Kadett vaak worden gebruikt voor joyriden.

In totaal gaat het slechts om een klein percentage van de totale autodiefstal maar de gevolgen voor de eigenaren zijn veelal groter. De oude auto’s zijn meestal niet verzekerd tegen diefstal terwijl ze gemakkelijker te stelen zijn dan moderne auto’s. Het aantal klassiekers dat wordt gestolen is beperkt, deze staan vaak in afgesloten garages.