De Oostenrijkse specialist Gerhard Plattner reed van Spanje naar Duitsland met de Seat Ibiza Ecomotive. Hij kwam maar liefst 1.562 kilometer ver op een tank, wat neerkomt op een ritverbruik van 1 op 34,3.

Plattner is een expert op het gebied van zuinigheidstests en heeft alle middelen aangegrepen om het maximale uit de Ibiza Ecomotive te halen. Hij startte zijn tocht in Spanje, in de plaats Mortarell waar de Seat-fabriek is gevestigd. Via Perpignan, Lyon, Mulhouse, Freiburg en Frankfurt reed hij naar het Duitse Göttingen.

Deze rit van 1.562 kilometer wist hij op een tank diesel van 45,53 liter te rijden. Dat is een brandstofverbruik van 2,9 l/100 km, oftewel 1 op 34,3. Volgens Seat is dat een nieuw wereldrecord voor een compacte auto. De tank was uiteraard verzegeld. Bij Frankfurt was het record al verbroken maar de Oostenrijker kon uiteindelijk doorrijden tot Göttingen, zo’n 125 kilometer ten noorden van Frankfurt.

Plattner werd tijdens zijn rit vergezeld door een politie-escorte en reed nooit harder dan 110 km/u. Uiteraard was de Oostenrijker in z’n nopjes met het resultaat: “Het is fantastisch dat we dit record hebben gevestigd. Dit was zonder twijfel de meest spectaculaire zuinigheidsrit van het jaar. De zware regen gedurende de nacht maakte het rijden wel extra moeilijk.”