De Russische autobouwer GAZ heeft bekend gemaakt geïnteresseerd te zijn in Opel. GAZ zou een aandeel van twintig procent willen nemen in de Duitse fabrikant. In ruil daarvoor bieden de Russen een verkoopnetwerk en productiefaciliteiten aan in Rusland.

GAZ is een van de Russische partijen waarmee toeleverancier Magna een meerderheidsaandeel in Opel wil nemen. Ook de naam van de Sberbank wordt genoemd als geldschieter. Magna heeft zelf niet genoeg middelen om Opel over te nemen en heeft zijn heil gezocht in Russische partners.

Een van die partners heeft nu in het Duitse Handelsblatt bekend gemaakt dat het geïnteresseerd is in Opel. Het Russische concern GAZ is onder andere eigenaar van het automerk Volga – op de foto’s – en diverse vrachtautomerken. Op dit moment staat GAZ zo’n anderhalf miljard dollar in de min.

Geld heeft het concern dus niet maar het biedt z’n verkoopnetwerk in Rusland aan. Op deze manier krijgt Opel een ruimere toegang tot de Russische automarkt, die na Duitsland de grootste van Europa is. Ook kan Opel auto’s gaan produceren in Rusland in de fabrieken van GAZ. Het is nog maar de vraag of Opel daarop zit te wachten. Ten eerste heeft het merk al moeite genoeg om fabrieken in Europa open te houden, ten tweede zijn de productiefaciliteiten van GAZ krakkemikkig, waardoor er een flinke investering nodig is.