Het nieuwe Kia Nederland heeft zich gisteren officieel voorgesteld. Onder de vleugels van Kia Motors Europe maakt het bedrijf een nieuwe start. De focus ligt de komende jaren op het veroveren van zoveel mogelijk marktaandeel.

Het faillissement van importeur Kroymans heeft de afgelopen weken voor veel onzekerheid en problemen gezorgd bij Kia Nederland, dat onderdeel was van het omgevallen concern. Gisteren presenteerde het opgestane Kia Motors Nederland zich officieel, als onderdeel van Kia Motors Europe. Speciaal daarvoor had het merk een preproductiexemplaar van de nieuwe Sorento meegenomen.

De president van de Europese Kia-organisatie, Sun Young Kim, was er ook bij. Hij meldde dat Hyundai-importeur AutoBinck graag Kia had overgenomen, aangezien Hyundai het moedermerk is van Kia. Voor Kim is dat echter nooit een optie geweest: “We willen een gezonde competitie tussen Hyundai en Kia.”

Het dealernetwerk blijft ook in de nieuwe organisatie overeind, er vinden weinig verschuivingen plaats. Wel zijn er elf mensen ontslagen bij Kia Nederland, dat is zo’n vijftien procent van organisatie. Een belangrijke wijziging in visie is er wel. Privé-importeur Kroymans wilde vooral winst maken, Kia Motors Europe verschuift het accent naar het verkopen van zoveel mogelijk aantallen en het uitbreiden van het marktaandeel.