Een rechtbank in Zuid-Korea heeft een plan goedgekeurd om SsangYong te behoeden voor een faillissement. Het merk zou ‘levend’ meer waard zijn dan wanneer het bankroet wordt verklaard.

Het Koreaanse merk SsangYong vroeg in januari uitstel van betaling aan bij de rechter. Het bedrijf stond een faillissement te wachten wanneer het het tij niet konden keren. Nadat de vraag naar auto’s van het merk volledig was ingestort wilde het Chinese moederbedrijf SAIC niet langer in SsangYong investeren.

Nu heeft het merk de rechter kunnen overtuigen van de overlevingskansen van SsangYong. Een rapport van PriceWaterhouse stelt dat de geliquideerde waarde bij lange na niet zo groot zou zijn als de waarde van het merk na reorganisatie. Daarop heeft de Koreaanse rechter besloten het merk nog een kans te geven.

SsangYong krijgt tot half september de tijd om een herstructureringsplan op tafel te leggen. Daaraan wordt al hard gewerkt. Het plan zou voorzien in een aanzienlijke vermindering van het aantal personeelsleden. Ook zou een geheel nieuwe modellijn op de planning staan. Een woordvoerder van SsangYong zegt: “We komen straks tevoorschijn als een veel compacter en efficiënter merk met een breder modellenpalet.”

Het eerste model van de nieuwe lijn moet al eind dit jaar verschijnen. Het gaat om een diesel-hybride C200. De compacte SUV SsangYong C200 conceptcar werd vorig jaar in Parijs getoond. Het model is getekend door Italdesign. De zuinige en schone hybride productieversie kan nu dankzij de rechter op de markt komen.