Parkeren Amsterdam 10 euro per uur

Als het aan de fractievoorzitter van de lokale GroenLinks-partij ligt gaan de parkeertarieven in de Amsterdamse binnenstad naar 10 euro per uur. Ook de prijzen van de andere parkeerzones binnen de ring A10 zouden moeten verdubbelen.

In het radioprogramma Eric Actueel vroeg de Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg aan Marieke van Doorninck naar het uurtarief voor parkeren in de hoofdstad. De nieuwe GroenLinks-fractievoorzitter liet duidelijk weten hoe groen ze is: Ze antwoordde dat ze de parkeertarieven in de hele stad zou willen zien verdubbelen. In het centrum zou dit een uurprijs van 10 euro opleveren.

“Ik hoop eigenlijk gewoon dat het centrum van de stad heel erg autoluw wordt. Daar kom je op de fiets, met openbaar vervoer of lopend,” aldus de locale politica. Van Doorninck meent dat Amsterdam achterloopt op andere Europese steden. “In Italië zie je dat heel veel oude binnensteden al zijn afgesloten voor auto’s. Dat is beter voor de leefbaarheid van de stad.”

Het Amsterdamse GroenLinks leed onlangs een nederlaag toen de aangekondigde milieuzone voor personenauto’s moest worden afgeblazen. De partij wil blijkbaar nog steeds minder auto’s in de Amsterdamse binnenstad om de luchtkwaliteit te verbeteren. Overigens heeft Van Doorninck nog geen concrete plannen om haar uitspraken waar te maken.

Momenteel behoren de Amsterdamse parkeertarieven tot de hoogste van het land. Binnen de ring A10 variëren de tarieven tussen de 2,40 en 5,00 euro per uur. Maar terwijl de parkeertarieven over de jaren heen blijven stijgen lijkt de parkeerdruk niet echt te verminderen.