GM-logo

De Amerikaanse overheid verstrekt een krediet van dertig miljard dollar aan General Motors. Op deze manier hoopt ‘Washington’ dat de schuldeisers akkoord gaan met het herstructureringsplan van de autoreus.

General Motors heeft de schuldeisers een aanbod gedaan. Ze krijgen tien procent van de aandelen in ruil voor het kwijtschelden van ruim 27 miljard dollar schuld. Op dit moment heeft ruim een derde van de schuldeisers akkoord gegeven op het voorstel. De Amerikaanse overheid hoopt met de investering ook de andere schuldeisers over de streep te trekken.

Toch is het gevaar van een faillissement nog niet geweken. General Motors heeft nu een schuldenlast van 44 miljard dollar. Als de schuldeisers instemmen met het voorstel dan heeft het concern weer wat ademruimte en kan het verder bouwen aan een vernieuwd bedrijf.

In ruil voor de kapitaalinjectie krijgt de Amerikaanse overheid in totaal ruim zeventig procent van de aandelen in handen, waarmee GM feitelijk een staatsbedrijf wordt. Eerder al ontving General Motors staatssteun ter waarde van 19,4 miljard dollar. Binnen anderhalf jaar moet het overheidsaandeel weer afgebouwd worden naar 55 procent.