Een Zweedse rechtbank heeft Saab tot eind augustus de tijd gegeven om een geschikte overnamekandidaat te vinden. De belangrijkste namen die circuleren zijn die van supercar-fabrikant Koenigsegg en Fiat.

Het merk Saab had eerder drie maanden de tijd gekregen om te reorganiseren, zich los te maken van moederbedrijf General Motors (GM) en een nieuwe eigenaar te vinden. Gisteren bepaalde de rechtbank in Stockholm dat Saab nog tot 20 augustus krijgt om een overnamekandidaat te vinden. Saab en GM willen de komende weken hun favoriete kandidaat presenteren. Er zouden drie bieders in de running zijn maar noch Saab noch GM noemt namen.

Lokale kranten lijken meer te weten. Het vooraanstaande Zweedse financieel dagblad Dagens Industri noemt als belangrijkste overnamekandidaten de Amerikaanse investeringsmaatschappij Renco Group en de Zweedse fabrikant van supercars Koenigsegg. Een andere naam die circuleert is die van Fiat. Nu de Italianen Opel niet in handen hebben gekregen zou Saab toch een alternatief kunnen zijn.

Een Saab-woordvoerder heeft nog eens bevestigd dat de ontwikkelingen bij GM – dat per juni waarschijnlijk faillissement of bescherming tegen schuldeisers aanvraagt – geen invloed hebben op het verkoopproces van het Zweedse merk. Inmiddels heeft GM toegezegd om voor 250 miljoen aan productiemiddelen aan Saab af te staan zodat het merk auto’s weer kan produceren. Saab vraagt haar crediteuren nu om 75 procent van de schulden kwijt te schelden. Het totaal van de schulden bedraagt 10,6 miljard Zweedse Kronen, bijna 1 miljoen euro.