Volkswagen

Volkswagen heeft een nieuw platform ontwikkeld waarop zestig modellen komen te staan. Het concern denkt zo in de toekomst jaarlijks ruim een miljard euro te kunnen besparen.

Volkswagen legt de laatste hand aan een geheel nieuw platform dat voor zestig modellen van de VW-Groep gebruikt gaat worden, van de Lupo-opvolger tot aan de nieuwe Sharan. Er zijn slechts kleine aanpassingen nodig om de nieuwe basis geschikt te maken voor diverse modellen. De Audi A3, die in 2011 komt, maakt als eerste gebruik van de nieuwe bodemplaat.

Het geheim van het nieuwe platform schuilt in de gelijke afstand tussen pedalen en de vooras, ongeacht de grootte van het model. De bodemplaat biedt de mogelijkheid om in grote mate te variëren met de wielbasis, spoorbreedte en de grootte van de wielen. Hierdoor kunnen drie bodemplaten door een nieuwe worden vervangen.

Volkswagen zegt met de nieuwe bodemplaat, die zowel geschikt is voor voorwiel- als vierwielaandrijving, een miljard euro per jaar te kunnen besparen als alle modellen op het nieuwe onderstel staan. Ulrich Hackenberg zegt tegen het Britse tijdschrift Autocar dat het aantal voorwielaangedreven platforms binnen de VW-groep op termijn teruggeschroefd kan worden naar slechts twee.