Goed nieuws voor off-road liefhebbers: Kia introduceert een intelligent All-Wheel Drive systeem voor de nieuwe Sportage. Dat betekent niet alleen meer rijplezier maar ook extra veiligheid en een lager brandstofverbruik.

De nieuwe Kia Sportage kan voortaan worden gekocht met het nieuwe Dynamax AWD-systeem dat is ontwikkeld door Magna Powertrain. Behalve ‘intelligent’ is het systeem ook ‘actief’. Dat wil zeggen dat Dynamax continu anticipeert op de rij-omstandigheden, de AWD past zich vóóraf aan in plaats van nadat zich een situatie heeft voorgedaan. Een ander kenmerk van het systeem is dat de elektronica er voortdurend voor zorgt dat de juiste hoeveelheid koppel voor een optimale grip wordt geleverd aan beide assen.

Deze manier van vierwielaandrijving heeft verschillende voordelen. De stabiliteit in bochten is beter, terwijl over- en onderstuur worden voorkomen. Datzelfde geldt voor oververhitting in moeilijke off-road omstandigheden, zoals door de zware modder een steile helling oprijden. Naast de verbeterde veiligheid is het ontwerp geoptimaliseerd voor minimaal brandstofverbruik. Dat scheelt in de portemonnee en de CO2-uitstoot vermindert erdoor.

De Kia Sportage AWD is leverbaar vanaf 28.580 euro. Dat is 2.700 euro meer dan de standaard voorwielaangedreven Sportage. De Sportage AWD is verkrijgbaar in benzine- en dieseluitvoering. Met handgeschakelde versnellingsbak zijn deze uitvoeringen goed voor energielabel C. Het Dynamax AWD-systeem zal later ook op andere Kia-modellen worden geleverd.