Porsche Cayenne S

Porsche komt met een compacte SUV, zo laat de bestuursvoorzitter van moederbedrijf Volkswagen weten in het Duitse Handelsblatt. De ‘mini-Cayenne’ wordt een aparte modellijn, die de groeistrategie van Porsche moet helpen verwezenlijken.

Het is niet voor het eerst dat er sprake is van een compacte SUV of cross-over bij Porsche. Maar nu wordt het bevestigd door niemand minder dan Ferdinand Piëch, bestuursvoorzitter van Volkswagen, het concern dat Porsche heeft overgenomen. Tegen de Duitse krant Handelsblatt zegt hij dat de Raad van Toezicht weliswaar nog haar goedkeuring moet verlenen maar dat de compacte SUV al een ‘besloten zaak’ is.

Onder de vleugels van Volkswagen wil het merk Porsche doorgroeien naar 150.000 auto’s per jaar. Daarvoor is minimaal een nieuwe modellijn nodig naast de bestaande Porsche 911, Boxster, Cayenne (hiernaast afgebeeld) en Panamera. Indertijd hielp de SUV Cayenne het merk groeien van jaarlijks 50.000 naar 92.000 auto’s. Eenzelfde groeispurt wordt nu gehoopt met de komst van een compacte SUV.

Porsche mag binnen het VW-concern winkelen, op zoek naar een bruikbaar platform. Naar verwachting zal dat van de Audi Q5 geschikt zijn voor de compacte auto. Grote broer Porsche Cayenne deelt overigens zijn basis ook al met modellen van de zustermerken, namelijk de Volkswagen Touareg en de Audi Q7. De ‘mini-Cayenne’ moet een concurrent worden van de compacte modellen van Mercedes en BMW. Of dat lukt zonder zustermerk Audi in de wielen te rijden is nog de vraag.