33 nieuwe auto's dingen mee naar de onderscheiding Auto van het Jaar 2015. Een shortlist volgt in december. 

De Car of the Year (CotY-)organisatie heeft bekendgemaakt welke modellen dit jaar meedoen in de race voor de titel Auto van het Jaar. Onderaan dit artikel vind je de volledige lijst. Het gaat in alle gevallen om modellen die in essentie volledig nieuw zijn (nieuwe generaties, geen facelifts), die binnen 12 maanden verkrijgbaar zijn in minstens vijf Europese landen en waarvan minimaal vijfduizend stuks geproduceerd zullen worden. 

In de eerste ronde die nu volgt worden de 33 genomineerden op uiteenlopende criteria beoordeeld ten opzichte van concurrenten in hetzelfde segment. Criteria zijn bijvoorbeeld design, veiligheid, zuinigheid, rijeigenschappen, functionaliteit en tevredenheid van de rijders. In het bijzonder zal worden gekeken naar technologische innovaties en hoeveel waar de auto voor z'n geld biedt. De beoordeling gebeurt door 58 juryleden uit 22 Europese landen, autojournalisten die dagelijks auto's testen. Overigens vaardigt alleen Duitsland een vrouw af.

In december wordt een shortlist bekendgemaakt van zeven finalisten. De winnaar - er volgt nadrukkelijk geen ranglijst - wordt onthuld op de autosalon van Genève, begin maart 2015. Dit jaar draagt de Peugeot 308 de titel Auto van het Jaar 2014.