Toyota

Toyota heeft in de Verenigde Staten de hoogste boete ooit voor een autofabrikant gekregen. De Amerikaanse minister van Verkeer zegt dat het Japanse merk moedwillig verbreken heeft verzwegen en daarmee miljoenen automobilisten in gevaar heeft gebracht.

Toyota krijgt een boete van 16,4 miljoen dollar (12,2 miljoen euro) opgelegd door de Amerikaanse overheid. Ray LaHood, de Amerikaanse minister van Verkeer, heeft dat maandagavond bekend gemaakt. Hij zegt dat Totota bewust een gevaarlijk defect heeft verzwegen.

LaHood zegt dat Toyota al veel eerder op de hoogte was van de problemen met het gaspedaal en rempedaal van verschillende modellen. In de Verenigde Staten zijn autofabrikanten verplicht dergelijke problemen binnen een week te melden.

Volgens de minister heeft Toyota miljoenen automobilisten in gevaar gebracht door het probleem te verzwijgen. Toyota bestrijdt de beschuldigingen en zegt dat het bedrijf veel gedaan om de problemen te verhelpen. Inmiddels zijn in de V.S. 2,3 miljoen auto’s teruggeroepen. Toyota kan nog tegen de boete in beroep gaan. Mocht de rechter het Japanse merk ongelijk geven dan is het de hoogste boete ooit die in de Verenigde Staten aan een autofabrikant werd opgelegd.