Toyota Corolla

Het uitlezen van de datarecorders van Toyota’s die bij een ongeluk betrokken waren in de Verenigde Staten heeft geen nieuw bewijs opgeleverd tegen Toyota. In de meeste gevallen blijken de bestuurders niet geremd te hebben.

De ‘gaspedaalgate’ in de Verenigde Staten is nog altijd niet voorbij. De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) voert onderzoek uit naar Toyota’s die zijn betrokken bij een ongeval. De auto’s zouden in alle gevallen uit zichzelf versneld hebben.

Het uitlezen van de zwarte dozen levert nog geen bewijs op dat tegen Toyota spreekt. In de onderzochte gevallen blijkt dat de bestuurders niet hebben geremd omdat er geen tijd meer was. De claim dat het rempedaal dienst zou weigeren kan in het technisch onderzoek dan ook niet onderbouwd worden.

Het uitlezen van de registratiekastjes is slechts een klein deel van het onderzoek. Bovendien betreft het alleen auto’s van na 2007 omdat de datarecorders voor die tijd niet verplicht waren. Eerder werd al bekend dat er enkele valse meldingen van Toyota-bezitters waren binnengekomen. Deze bestuurders beweerden dat hun auto uit zichzelf versnelde maar technisch onderzoek weersprak dat. De automobilisten hoopten op deze manier een schadeclaim bij Toyota neer te kunnen leggen.