Toyota legt de productie van twee Europese fabrieken tijdelijk stil. Door de negatieve publiciteit rondom de technische problemen en de terugroepacties zijn de verkopen op het continent 20 procent teruggevallen. Maar er is meer aan de hand.

De Japanse autofabrikant Toyota schort de productie in fabrieken in Frankrijk en Groot-Brittannië tijdelijk op. De productie in Onnaing, in het Noorden van Frankrijk, wordt stilgelegd van 6 tot en met 9 april. In de fabriek wordt de Yaris geproduceerd.

Op dezelfde dagen ligt ook de faciliteit in Burnaston, midden-Engeland, stil. Al eerder, van 29 maart tot en met 1 april, sluit deze fabriek ook. De tweede sluiting wordt hier aangegrepen om de productielijnen aan te passen. De hybride Auris zal hier binnenkort worden geproduceerd.

In februari daalde de Europese verkoop van Toyota met 20 procent, terwijl alle merken gemiddeld 3 procent meer verkochten. De daling volgt na aanhoudende, negatieve publiciteit over problemen met vloermatten, een haperend gaspedaal en een falend remsysteem. In Europa zijn inmiddels meer dan 1,8 miljoen voertuigen teruggeroepen naar de garage, om de tekortkomingen aan te passen.

Maar ook vanwege de aanhoudende economische crisis en het einde van sloopregelingen in diverse Europese landen verwacht Toyota in 2010 minder auto’s te verkopen dan vorig jaar. Daarom wordt een van de twee productielijnen in Groot-Brittannië buiten werking gesteld. Door vervroegd pensioen worden 750 banen geschrapt, aldus de Japanse zakenkrant Nikkei. In plaats van 290.000 auto’s zullen dit jaar slechts 120.000 auto’s van de band rollen in Burnaston.