Eén keer per jaar komen tuningliefhebbers uit heel Europa bij elkaar aan de Wörthersee in Oostenrijk. Op dit door Volkswagen georganiseerde feestje vind je de gekste creaties.

Autotuning. Je haat het of je vindt het fantastisch. Liefhebbers van dit fenomeen verzamelen zich in het Hemelvaartsweekend in Oostenrijk. Volkswagen, Audi, Seat en Skoda leuken het evenement op met hun eigen creaties.

Volkswagen neemt naar de Wörtherseetour een speciale Golf GTI mee. Deze is door negen stagiaires van het merk onder handen genomen. Niet alleen optisch maar ook technisch kregen de leerlingen de ‘vrije hand’ om aanpassingen aan te brengen.

Audi zet de Q3 in de schijnwerpers en neemt drie verschillende conceptversies mee: de RedTrack, Jinlong Yufeng en de RS. Die eerste kennen we nog van de autoshow van Detroit en werd toen als Vail voorgesteld. Het is de ultieme wintersportuitvoering van de Q3. De Jinlong Yufeng is een ode aan China en de Q3 RS laat zien hoe een RS-versie van de Q3 eruit zou kunnen zien. Ook bijzonder is de e-bike, een elektrische fiets waarmee je met een druk op knop een ‘wheelie’ kunt maken.

Seat pakt flink uit. Niet zo vreemd, de modellen van het merk zijn vaak een geliefd tuningobject. Een heuse wereldprimeur is de Mii FR-Line, waarmee Seat laat zien dat je van een stadsauto een waar bommetje kunt maken. Seat neemt verschillende dikke uitvoeringen van de Ibiza FR en Leon Cupra mee naar Oostenrijk, een soort van etalage van de accessoirelijn van het merk. Als laatste nieuwtje – en volgens Seat ‘de ster van de show’ – presenteert het merk de Ibiza Cupra Concept, een voorbode van de vernieuwde Ibiza Cupra die later dit jaar wordt onthuld.

Skoda is ook van de partij maar stelt zich bescheiden op. Met de Citigo Rally Concept – een rally-uitvoering van Skoda’s nieuwe stadsauto – en een DJ Car hebben we het belangrijkste nieuws wel gehad. Wel bijzonder is dat de DJ Car ook echt als zodanig wordt gebruikt. Verschillende DJ’s mixen hun platen aan elkaar tijdens de diverse feesten die op het Wörtherseetreffen plaatsvinden.