Crashtest Brilliance

Brilliance kwam, zag en verloor. Het Chinese automerk trekt zich terug uit Europa vanwege tegenvallende verkoopresultaten en de strenge Europese emissie-eisen.

Het Chinese automerk Brilliance trekt zich terug uit Europa. Eind 2009 ging de importeur voor de Benelux al failliet, nog voordat het merk op de Nederlandse markt uitgerold kon worden. Nu trekt Brilliance in de rest van Europa de stekker eruit. Het merk was slechts in een paar landen leverbaar, waaronder Duitsland. Brilliance verkocht in drie jaar tijd nog geen 750 auto’s in Europa.

Eén van de redenen voor het vertrek is dat het voor Brilliance lastig is om aan de steeds veranderende Europese emissie-eisen te voldoen. Vanaf juni moeten alle leverbare auto’s in Europa voldoen aan de Euro5-norm. De Brilliance-modellen BS4 en BS6 zijn ontworpen volgens de oude Euro4-norm.

Daarnaast waren de auto’s te duur voor de Europese markt. Het merk wilde geen verlies maken op de modellen maar prijsde zichzelf daardoor uit de markt. En dan was er nog de crashtest met BS6 in 2007. De auto kreeg slechts een van de vijf sterren en dat heeft het imago van het Chinese merk geen goed gedaan. Automotive News meldt dat Brilliance is gestopt met de ontwikkeling van modellen voor de Europese markt. Een terugkeer zit er dan ook voorlopig niet in.