Als het aan General Motors en de Chinese autobouwer SAIC ligt dan beweegt de bevolking van grote steden zich in de toekomst voort in tweewielige voertuigen. Die zijn schoner, efficiënter en hipper dan de huidige generatie stadsauto’s.

Je hebt de Segway en je heb een stadsauto. Als je die twee in de blender gooit dan krijg je de EN-V: een elektrisch aangedreven tweewielig voertuig dat plaats biedt aan twee personen en wat bagage. Volgens GM en Chinese partner SAIC is dit de oplossing voor mobiliteit in grote steden in de toekomst.

De EN-V – Electric Network Vehicle – is slechts anderhalve meter lang en daarmee een oplossing voor de parkeerproblematiek. Een stadsauto is al snel drie meter lang en negentig procent daarvan staat geparkeerd. De stad van de toekomst heeft een schone lucht en daarom is de EVn elektrisch aangedreven. In beide wielen zit een elektromotor en de lithium-ion accu’s zorgen voor een actieradius van veertig kilometer. Door de toepassing van lichte materialen als koolstofvezel weegt de EN-V minder dan 500 kg.

De EN-V kan zichzelf automatisch besturen door middel van GPS en voertuig-tot-voertuig communicatie maar zelf sturen kan ook. GM ontwierp drie verschillende EN-V’s: de Miao (magie), Xiao (lach) en Jiao (trots). De voertuigen worden tentoongesteld op de World Expo, die van 1 mei tot en met 31 oktober plaatsvindt in Sjanghai.