Proton Emas Concept

Het Maleisische automerk Proton is met Volkswagen in gesprek over een samenwerking. Verschillende media melden dat de twee bedrijven het nieuws binnen twee weken naar buiten brengen.

Volkswagen is op oorlogspad. In korte tijd nam het Duitse concern een belang in Suzuki, slokte het Porsche op en kocht het Italdesign Giugiaro. Het Maleisische automerk Proton lijkt de volgende te worden. Lijkt, want Volkswagen is deze keer niet uit op een aandeel in het merk.

Proton wil platforms en technologie van Volkswagen gebruiken voor eigen modellen. Ook zou Proton Volkswagen-modellen onder de eigen merknaam op de markt kunnen brengen.

In Europa kennen maar weinig mensen het merk Proton, hoewel de autobouwer modellen verkoopt in Engeland en Cyprus en eigenaar is van Lotus. Proton is vooral actief in het middenoosten en Azië. Een opvallend gegeven is dat Proton dit jaar op de autosalon van Genève de Emas conceptcar liet zien, ontworpen en ontwikkeld door… Italdesign Giugiaro – inderdaad, het bedrijf dat Volkswagen begin deze week overnam.