De nieuwe generatie Chevrolet debuteert begin oktober tijdens de autoshow van Parijs. Gelukkig heeft de fabrikant het sportieve uiterlijk in de productieversie behouden. Na de Spark heeft het Amerikaanse merk weer een aansprekende, compacte auto in het assortiment.

Op de autoshows van Detroit en Genève toonde Chevrolet de Aveo RS showcar. Die stoere, sportieve hatchback is nu uitgewerkt tot het productierijpe design van de volgende generatie Aveo. Het front van de nieuwkomer is iets minder fors en agressief dan die van de RS en doet daarmee de aanprijzing van de fabrikant – dat de Aveo het ‘hot-hatch uiterlijk’ heeft behouden – enigszins teniet. Echter, de nieuwe generatie is absoluut sportiever dan de huidige en zal daarmee ook jongeren aanspreken.

De auto blijft eveneens interessant voor kleine gezinnetjes: dankzij de toegenomen lengte en breedte zijn de binnen-afmetingen ruimer dan voorheen. Hoewel er nog geen foto’s circuleren van het interieur belooft het merk dat vooral het dashboard verrassend is. Het is geïnspireerd op het instrumentenpaneel van een motorfiets, met een analoge toerenteller en een digitale snelheidsmeter – zoals we dat ook zagen in de RS showauto. De Aveo is onder meer uitgerust met een modern audiosysteem en veel opbergvakken.

De Aveo komt halverwege 2011 op de markt met een uitgebreide reeks motoren. Het benzine-gamma bestaat uit 1,2 liter-versies van 70 en 86 pk, een 1.4 van 100 pk en een 1.6 van 115 pk. Er zullen voor het eerst ook twee dieselmotoren geleverd worden. Beide hebben een inhoud van 1,3 liter maar het vermogen ligt ofwel op 75, ofwel op 95 pk. De diesels zijn uitgerust met start/stop-technologie, wat het brandstofverbruik gunstig beïnvloedt.

Standaard wordt de Aveo voorzien van een handgeschakelde versnellingsbak. Afhankelijk van de motorisering zal deze vijf of zes verzetten tellen. Optioneel kan ook worden gekozen voor een automatische zesbak. De nieuwe generatie Aveo is standaard uitgerust met elektronische stuurbekrachtiging, Electronic Stability Control en cruise control. De torsie-stijfheid van de Aveo is volgens het merk een van de hoogste in het segment van compacte auto’s.

De uiteindelijke specificaties van de nieuwe generatie Chevrolet Aveo worden voor iedere markt in Europa nog ‘nauwkeurig bepaald’. Prijzen zullen daarop volgen. De hatchback is voor het eerst door het publiek te zien op de Autosalon van Parijs, begin volgende maand.