Volkswagen CC

Volkswagen ontwikkelt een kleine versie van de CC. Dit moet resulteren in een Jetta sportcoupé, een luxe, praktische en sterk te individualiseren uitvoering van de Jetta sedan.

Nu de CC (voorheen Passat CC geheten en hiernaast afgebeeld) is gelanceerd heeft Volkswagen de komst van een compacte versie bevestigd aan het Britse tijdschrift AutoCar. In de Duitse media wordt gesproken over een ‘Golf CC’. Volgens AutoCar wordt de nieuweling echter niet van de hatchback Golf afgeleid maar van de sedan Jetta.

Z’n werknaam zou ‘Volkswagen SC’ luiden, een afkorting die staat voor ‘sportcoupé’. Overigens is het nog de vraag of de SC een echte coupé wordt. Aangezien de vraag naar sedans nog altijd toeneemt op markten zoals China en Noord-Amerika kan het Duitse merk ook kiezen voor een sedan met coupé-achtige daklijn. Technisch wordt de nieuwkomer gelijk aan de Jetta sedan. De SC wordt hoger gepositioneerd als luxe uitvoering.

Tijdens de Detroit Motor Show van 2010 toonde Volkswagen al eens een (New) Compact Coupé Concept, maar de reacties van het Amerikaanse publiek waren lauw. “Ons onderzoek suggereert dat er een groeimarkt is voor een Jetta die sportiever is en meer stijl heeft, zoals de CC maar dan kleiner en betaalbaarder.” De uiteindelijke SC krijgt daarom vier deuren en meer individualiseringsopties dan de conceptcar.

Volkswagen moet wel voorkomen dat de SC in het vaarwater terechtkomt van gelijksoortige modellen die het verkoopt, zoals de Scirocco of de nieuwe Audi A3 sedan. Aangezien veel Volkswagen-modellen van dezelfde techniek worden voorzien zou de SC dan op prijs moeten concurreren.