We maken ons op om het nieuwe jaar in te luiden, maar niet voordat we eerst even terugblikken op 2018. Wat waren de autotrends? Wat was er te doen, welke modellen verschenen er? We vatten 2018 handzaam voor je samen in tien foto’s.

 

Volvo XC40 Auto van het Jaar 2018

Eindelijk is het Volvo de gelukt: het heeft de titel Auto van het Jaar binnengehaald. De jury roemt de winnende XC40 vooral om z’n innovatieve functies, waaronder de digitale diensten, rijhulpsystemen en veiligheidssnufjes. De grotere Volvo XC60 werd in dezelfde maand gekroond tot World Car of the Year 2018. Praktijkervaringen telden dit jaar extra mee in deze competitie. Lees meer:

Primeurs autosalon van Genève

Peugeot 508

De autoshow in Genève is hét event waar merken nieuwe modellen onthullen. Hoogtepunten dit keer waren de coupéachtige Peugeot 508, Jeeps nieuwe generatie Wrangler, de Toyota Corolla (die de Auris vervangt), de ruime Honda CR-V en de Hyundai Kona Electric met grote actieradius. De eerste vliegende auto ter wereld – een Nederlandse innovatie – was eveneens op de beurs te bezichtigen. Lees meer:

Overgang naar WLTP van start

Uitstoot meting

De Europese Unie neemt afscheid van de New European Driving Cycle (NEDC), de test waarmee 40 jaar lang brandstofverbruik en emissies officieel zijn gemeten. De steeds grotere afwijkingen van de werkelijkheid leidde tot toenemend gemor. Sinds september worden daarom alle nieuw verkrijgbare auto’s onderworpen aan de WLTP, de Worldwide Harmonized Light vehicles test Procedure. Om echter de uitstoot aan de – ongewijzigde – milieunormen te toetsen worden de cijfers voorlopig nog teruggerekend naar ‘NEDC 2.0’. Lees meer:

Maar BPM blijft zoals ‘ie is

Fiat 500

Bijkomstigheidje: een realistischer test betekent hogere emissies betekent meer BPM-belasting. Overheid en brancheorganisaties bakkeleien nu al maandenlang over de beloofde ‘budgetneutrale’ BPM-herziening die maar niet komt. Uit voorzorg nemen merken krachtige (straks dure) modellen en uitvoeringen uit de verkoop; andere auto’s krijgen een update of schonere motor. Nog altijd zijn grote voorraden auto’s tegen ‘de oude prijs’ leverbaar. Lees meer:

Autoverkopen eindigen positief

Fiat 500

De aangelegde voorraden hebben er, na een goed eerste half jaar, wel toe geleid dat de nieuwverkopen later inzakten. Toch eindigen we 2018 met een positief resultaat van circa 5 procent, zo’n 440.000 nieuwe personenauto’s zijn voor het eerst op naam gezet. Vooral Volkswagen kan tevreden zijn: in ons land is de Polo het bestverkochte model en mede dankzij de Golf en Up! heeft het merk wederom het grootste marktaandeel. Eveneens populair zijn de Renault Clio, Opel Karl, Kia Picanto en Ford Fiesta. Lees meer:

Debutanten Autoshow Parijs

BMW 3 Serie

In het najaar stond de autosalon van Parijs op de agenda en ook daar waren we aanwezig. Voor zakelijke rijders werden lekker veel nieuwe modellen gepresenteerd. Bijvoorbeeld de nieuwe BMW 3 Serie, de Lexus ES die nu ook in Europa verkrijgbaar zal zijn, de Mercedes-Benz GLE die met met derde zitrij leverbaar wordt en de Audi A1. Lees meer:

Aandeel elektrische auto’s groeit

Hyundai Kona Electric

De levertijden van elektrische auto’s lopen op doordat de verkopen boven verwachting toenemen. De inmiddels vertrouwde Nissan Leaf is doorgedrongen tot de top 10 van bestverkochte modellen. Ook is veel vraag naar nieuwe, aantrekkelijk geprijsde modellen met een grote actieradius, zoals de Kia e-Niro en Hyundai Kona EV. Inmiddels maken elektrische wagens 4,5 procent van de Nederlandse automarkt uit. Smart speelt hierop in en wordt een volledig elektrisch merk; nieuwe benzinemodellen zijn nog slechts tot oudejaarsdag te bestellen. Lees meer:

Diesel raakt uit de mode

Dieselmotor van Honda

Andere merken zijn begonnen met het uitfaseren van de op ons continent ooit zo populaire dieselmotoren. Die zijn steeds minder gewild vanwege het dieselschandaal met sjoemelsoftware en het groeiende aantal milieuzones in Europese steden waarmee (oudere) diesels geweerd worden. Autobouwers hebben te maken met dure aanpassingen en rap toenemende eisen op weg naar het klimaatverdrag van Parijs – verplichtingen die ze eerder denken te bereiken met elektrische en hybride modellen. Lees meer:

Aanbod SUV’s niet te stoppen

Citroën C5 Aircross

Ook dit jaar is weer een groot aantal nieuwe SUV- en crossover-modellen geïntroduceerd. Met name in het topsegment nam het aanbod toe, met onder andere de BMW X7, Audi Q8 en Rolls-Royce Cullinan. Verder worden steeds meer elektrische en plug-in varianten verkrijgbaar waaronder de Citroën C5 Aircross, Jaguar I-Pace, Audi e-tron en Mercedes-Benz EQC. Lees meer: 

Cockpits steeds digitaler

Audi e-tron

Touchscreens voor infotainmentfuncties zijn inmiddels bijna standaard; nu wordt een toenemend aantal auto’s voorzien van digitale instrumentendisplays. De luxe SUV Audi e-tron heeft nog maar vijf fysieke knoppen op het dashboard, de digitale schermen bij Mercedes-Benz bestrijken decimeters van het dashboard en – handig – Peugeots instrumentenpaneel kan bekeken worden bóven het stuurwiel. Lees meer:

We zien je graag terug voor het laatste nieuws op Autokopen.nl! We wensen je fijne kerstdagen toe.