Auto van het Jaar verkiezing

De genomineerden voor de Auto van het Jaar-verkiezing 2016 zijn bekend. Op de eerste lijst staan veertig nieuwe auto's. 

De Car of the Year-organisatie heeft de lijst van genomineerden samengesteld voor de Europese verkiezing Auto van Jaar 2016. De Alfa Romeo Giulia, Infiniti Q30, Renault Espace en Toyota Mirai staan erop. Plus nog 36 andere modellen, die in 2015 in Europese showroom zijn geïntroduceerd of nog voor het eind van het jaar komen. Onderaan dit artikel zie je alle veertig genomineerden op een rij.

Nu mag de jury aan het werk. Deze bestaat uit 58 onafhankelijke autojournalisten uit 22 Europese landen. Hoe meer auto's er per land verkocht en geproduceerd worden, des te meer juryleden het land mag afvaardigen. Uit Nederland doen drie personen mee, onder meer iemand van de ANWB. De juryleden testen eerst de genomineerde auto's. Half december komen ze met een 'shortlist' van zeven auto's die meedingen naar de onderscheiding voor beste all-round auto die dit jaar wordt geïntroduceerd. 

In de laatste fase komen deze zeven auto's tegen elkaar uit. De winnaar, die de titel Auto van het Jaar 2016 mag dragen, wordt bekendgemaakt op de vooravond van de autosalon van Genève, op 29 februari 2016.